Bemutatkozás, köszöntő Hírek Közérdekű információk Önkormányzat Turizmus Képgaléria
 

Aktív turizmus

Horgászat

A Tisza-tó horgászparadicsoma a Tisza-folyó duzzasztása következtében létrejött 127 km2-es, szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal rendelkezõ gazdag élõvilágú víztározó. Az idelátogató, vízzel ismerkedõ horgászok elé egy határtalan nyugalmat árasztó, sejtelmes és vadregényes vízivilág tárul. A tározó térre jellemzõ mozaikosság, a változó vízmélységû és adottságú területek, a duzzasztás idõszakában és azon kívül is jó horgászati és fogási lehetõségeket nyújtanak. Szinte minden évszak kínálja a horgászati alkalmakat és horgászatilag kívánatos halfajok zsákmányolási lehetõségét.

Az állóvizekre jellemzõ szinte minden halfaj, a ponty, a csuka, a süllõ, a harcsa, a compó, a kárász és a keszegfélék is megtalálhatóak. A tó területét 46 km hosszan szeli át a Tisza-folyó, melynek a tározóra esõ partrészei és nyíltvízi szakaszai is közkedvelt horgászhelyek. A folyómeder, melyben a víz sodrása lassúbbá vált ugyancsak bõvelkedik halakban. A folyóvizet és a tározót összekötõ öblítõcsatornák népszerûek a ragadozó halakra horgászók körében. A termetes süllõk, csukák és balinok szívesen keresik itt zsákmányukat. A folyó által szállított hordalék okozta feltöltõdés és ennek következtében a vízi növényzet terjeszkedése tovább növeli a víz mozaikos jellegét és helyenként csökkenti a halak életterét és a horgászati lehetõségeket is.

A szükséges engedélyek kiváltásához az alábbi nyitvatartási idõben áll a poroszlói Ezüst Ponty Horgászegyesület (3388 Poroszló, Csapó köz 8.) rendelkezésére:
szerda-csütörtök- péntek: 13-17 óráig
szombat- vasárnap: 7-11 óráig
június július, augusztus hónapban : 8-18 óráig

Kerékpározás

A kikapcsolódásnak ez a formája most kezd népszerûvé válni Magyarországon. Egyre többen kerékpároznak, választják a kerékpáros sportokat, fokozatosan épül ki a kerékpárutak hálózata.

Fedezze fel az alföldi kerékpározás örömeit! Itt nem az emelkedõk leküzdése a cél, hanem a könnyed élményszerzés egy aktív üdülés alkalmával. A mellékelt térképen jelölt túrák kis forgalmú közúton, kijelölt kerékpárutakon, csendes falvakon, természetvédelmi területeken haladnak át. A Tisza-tó körül húzódó gát a 11-es EUROVelo útvonal része.

Lovaglás

Poroszlón a lovaglást kedvelõk is megtalálhatják a kedvükre való programokat, ugyanis kipróbálható téli idõben a múlt lovasszánja, nyáron pedig lovaglásra, pusztakocsikázásra van lehetõsége az érdeklõdõknek.
 

Túrázás

Poroszlón az aktív turizmus ezen formája a vízi túrák, gyalogos kirándulásokban ölt testet. A vízen hajókirándulások keretében nyílik lehetõség a páratlan élményt nyújtó Madárrezervátum megtekintésére. Ugyancsak a kikötõkbõl csónakokkal indulva gyalogos túrát tehetünk a természet lágy ölén a Tisza-tavi Ökoturisztikai tanösvényen, ahol két madárvártából, valamint egy 8 méter magas toronyból figyelhetik az érdeklõdõk a tájat, az állat és növényvilágot.

Vízitúrázás

A Tisza-tó szerencsés vízrajzi adottságainak köszönhetõen egymást nem zavarva, megfér itt a mozgalmas vízi élet kedvelõje, a fürdõzõ-sütkérezõ nyaraló, a csendet óhajtó horgász és a madár- vagy növényvilágot tanulmányozó ember. A Poroszlói szabadstrand kiváló pihenési és szórakozási lehetõséget nyújt az ide érkezõ nyugalmat kedvelõ családoknak. A strandon vízibicikli, kajak, kenu bérlésére is nyílik lehetõség. A sportot kedvelõk a homokos focipályán hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Tiszavalki-öböl madárrezervátuma szigorúan védett természeti érték. Mielõtt útra kelnénk a nádrengeteg ösvényein, érdemes térképet vásárolnunk vagy vezetõt fogadunk, hiszen valóságos labirintus ez a vízi világ.
 
 
További információ: Tourinform Iroda Poroszló, Fõ u. 5.
36/553-095; poroszlo@ tourinform.hu


  designed by: www.QuickStudio.hu Copyright © 2005. Poroszló Önkormányzata. Minden jog fenntartva. All rights reserved.