Bemutatkozás, köszöntő Hírek Közérdekű információk Önkormányzat Turizmus Képgaléria
 

Lila Akác Népdalkör


A poroszlói Lila Akác Népdalkör 1970-ben alakult az akkori Művelődési Házon belül Röpülj Páva Népdalkör néven, a hasonló nevű mozgalom elindítója, Poroszló szülötte- Vass Lajos karnagy segítségével és támogatásával. A különböző korosztályból az alapító tagok 42-en voltak- férfiak, nők vegyesen. A vegyeskórus megalapításuk után rövidesen színpadképessé vált és elkezdődtek a fellépéseik. Nem csupán Heves megyében, hanem megyén túl, sőt Budapesten a rádióban is hallgatták hangjukat. Hosszú éveken keresztül sikert sikerre halmozva vitték el Poroszló jó hírnevét és hozták haza a különböző okleveleket, díjakat. Az 1990-ben megalakult Lila Akác Nyugdíjas klubbon belül folytatta az alapító tagokból megmaradt 12 asszony a Vass Lajos által mutatott irányt a népdaléneklés terén. Szem előtt tartva a karnagy úr szemléletét, amit számtalan alkalommal szeretettel sulykolt az énekesekbe: "Csak tiszta forrásból!"

Az asszonykórus a csökkent létszám ellenére semmivel sem aratott kevesebb sikert, mint a nagy énekkar. Sőt!

Az eltelt 15 év alatt éves átlagban a falun kívüli fellépések száma elérte a 40-45-öt. A színvonalukra jellemző, hogy ezidáig egy ezüst, egy Vas Lajos különdíj és 4 arany minősítést tudhatnak magukénak a számtalan elismerő oklevél és tárgyjutalom mellett. A hosszú évek alatt összegyűlt tárgyi emlékek, oklevelek a klub terében rendezett körülmények között vannak elhelyezve.

Az asszonyok nem csak a népdalokat örökítették át az utókornak, hanem a helyi paraszti viselet jellegzetességeit, főbb vonásait is megörökítették egy babán, amit Egerben a Forrás Szabadidőközpontban mutattak be. Ugyanezek a jellegzetességek a saját- 4 különböző- fellépő ruhájukon is tükröződnek.

A Népdalkör vezetője Cseh Ferencné, aki egyben a Nyugdíjas Klub vezetője is. Ő az egyik alapító tag, aki 35 éve töretlenül ápolja Poroszló néphagyományát.

  designed by: www.QuickStudio.hu Copyright © 2005. Poroszló Önkormányzata. Minden jog fenntartva. All rights reserved.