Menü

Ökoturizmus

Létrehozva: 2017. június 30. | Utoljára frissítve: 2024. április 16.
Poroszló közigazgatási területén a Tiszavalki-öbölben található Madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, 2500 hektárnyi természetvédelmi terület, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába.

A tározó vizén összetorlódó uszadékon gyakran 400-500 pár dankasirály költ, s telepeikhez rendszerint küszvágó csérek is társulnak. A nyílt vizek szegélynövényzetében vöcskök, gémek és récék fészkelnek. A nádfoltokban barna rétihéja és kis számban nyári lúd költ a sokféle nádi énekesmadár mellett. A szárazulatok erdeiben héja, fekete gólya, örvös galamb, nagy fakopáncs és szórványosan a kis fakopáncs talál fészkelőhelyet. Ezek az erdők adnak otthont az énekes rigónak, vörösbegynek, kerti rozsdafarkúnak, az ökörszemnek és a csuszkának, valamint a cinege- és pintyfélék számos képviselőjének. A bokrosokban a turbékoló vadgerlét, a fuvolázó fekete rigót, a pirregő berki tücsökmadarat és a csettegő karvalyposzátát, a bokrok alján pedig a csodálatos hangú fülemülét találjuk.

A szórványfák varjúfészkeiben költ a barna kánya és a kabasólyom. Az öreg fák odvaiban telepszik meg a szalakóta, a zöld küllő és a seregély. Az erdei pityer a szárazabb tisztások fűcsomói közé, a függőcinege a vízparti fűzfák lelógó vesszőire építi fészkét. Az őszi vonulás idején rendkívüli módon nő a madarak száma. Tömegesen érkeznek és töltenek itt hosszabb időt a ludak, récék és sirályok. minden évben megjelenik a halászsas és a bütykös hattyú. Enyhe télen a vonuló madarak egy része tavaszig is itt marad.

 

 

További információ:
Tourinform Iroda
Poroszló, Fő u. 5.
Tel: 36/553-095

< Vissza