Menü

Testvértelepülési kapcsolatok

Létrehozva: 2017. június 30. | Utoljára frissítve: 2024. május 25.
Poroszló testvértelepülési kapcsolatai

Vargyas (Románia)

2003. november 8-án a két település szándéknyilatkozatot írt alá Vargyason, melyben megfogalmazták, hogy baráti kapcsolatot kívánnak egymással létesíteni, testvértelepülésnek nyílvánítva őket, valamint együtt kívánnak működni a közös érdekű területek bővítésében , a tudomány, a gazdaság, a kultúra, a művészetek ápolásában, gyarapításában.

A helyi önkormányzatok kölcsönösen előkészítik és támogatják a települések polgárainak és társadalmi csoportjainak találkozását a családok közti kapcsolatok létrehozását.

Elősegítik a számukra előnyös gazdasági é skereskedelmi kapcsolatok kialakítását, kezdeményezik a kulturális egyesületek, együttesek, intézmények közötti kapcsolatok létrejöttét.

Támogatni fogják az oktatási intézmények, a diákok és tanárok közötti együttműködést, közös programok kialakítását. Elősegítik a sportolók, sportegyesületek találkozását, sportszakemberek tapasztalatcseréjét.

Mindezen célok valóra váltása érdekében a települések képviselői, polgármesterei másodszor 2004. október 22 és 25. között találkoztak Poroszlón, ahol a testvértelepülési kapcsolat dokumentációit is aláírták.

Kepno (Lengyelország)

Kepno város delegációja májusban Poroszlóra látogatott és megismerte a települést. A poroszlói delegáció augusztusban meghívásra érkezett Kepnoba, ahol szintén bemutatásra került Poroszló és a legyel település is.

Mivel a lengyelországi kisváros gazdaságilag is jóval nagyobb mint Poroszló, így a baráti kapcsolat fenntartását javasolták a képviselők, valamint a turizmus területének propagálását a lengyel sajtóban.

A későbbiekben esetleg Kepno városa , mely iparilag fejlett, befektetőket, importőröket találhat Magyarországon.

< Vissza